Хижа "Карандила"

Хотел

За хижата

Хижа „Карандила“ се намира в местността „Карандила“ в природен парк „Сините камъни“. Разположена е на 950 метра надморска височина. Хижата представлява масивна триетажна сграда, водоснабдена, електрифицирана, с локално парно отопление и работещо заведение.

Разполага със стаи със собствен санитарен възел, телевизия и безжичен интернет: 2 четворни стаи, 3 двойки, една тройна и туристическа спалня с 8 места, ресторант, барбекю и детска площадка.

До местността „Карандила“ може да се стигне пешеходно за около час и половина, със седалков лифт за 20 минути или по асфалтов път на 30км от град Сливен.

Карандила

Карандила е местност, която се намира на около 32 км от град Сливен и е най-известната част от природния парк Сините камъни. Достъпен е по въжена линия, с автомобил или по туристически пътеки (най-популярна е "Хайдушката пътека" - време за изкачване - около час).

Местността Карандила е разположена всред високи скалисти върхове на около 1050м н.в. Тук се намират Туристическия комплекс, множество ведомствени почивни станции, съоръжения за спорт, карандилското изкуствено езеро. А на връх Кулата са построени телевизионния ретранслатор и пистата за делтапланеризъм. Тук е и небеизвестната Карандилска поляна, тази, на която ежегодно се провежда събор на каракачаните от България и съседните балкански страни. От нея се открива поглед към заобикалящите я скали, връх Руина, Стидовската и Гребенец планини, към дола на р. Сотирска, към Сливенското поле, към Бършен и Манастирските възвишения, към град Сливен.

Курортът има разнообразна флора и фауна. Карандила е най – богатата на видове и подвидове с природозащитен статус, реликти и ендемити. Срещат се 28 вида и един подвид (40% от регистрираните в парка).

Срещат се гори от бук, дъб и габър, много цветя и билки. Местността е известна и с най – многото видове орхидеи – максимален брой (26), разпространени на територията на Сините камъни.