Културен календар

Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика Цветен камертонСъвременните културни практики, залегнали в политиката на общината, и реализирани от културните институции, участват във формирането на културното пространство, изграждат специфична идентичност и представляват ресурс за привличане на посетители. Регионалните фолклорни ценности са интегрирани в културния календар на община Сливен. Утвърждават се празници, които обвързват по нов начин традиция, фолклорно изкуство и съвременна култура.
Културните събития в града стимулират творчеството, създават нови аудитории за културата, допринасят за по-динамичен културен живот в града, професионализира местния културен сектор, допринася за социалния живот в града чрез събития в публичното пространство
Културните събития ни срещат с хора с различен опит и общи интереси. Обменят се знания, вдъхновяват се взаимно и утвърждават културата на споделяне.
В Сливен по всяко време на годината се провеждат културни събития или фестивали. Изброените по-долу събития са нашият списък с най-популярните ежегодни събития и фестивали в Сливен и региона.

Фестивал на фолклорната носия в Жеравна

Международният фестивал на фолклорната носия се провежда в местността Добромерица край Жеравна през първата събота и неделя след Голяма Богородица. Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана).

Традиционни са концертът на професионален български фолклорен ансамбъл /формация/ в първата вечер, изпълнения на групи за автентичен фолклор от цяла България и народни борби през втория ден, концерт на гостуващи чуждестранни фолклорни състави, нестинарски игри и „Олелия” край големия огън втората вечер. В последните години няколко двойки истински младоженци избират сватбата им по старинен български народен обичай да се състои именно по време на този фестивал.

Регионален събор за маскарадни игри

Регионалният събор за маскарадни игри се организира от община Сливен и се провежда ежегодно в навечерието на Сирни заговезни. Целта на проявата е да се стимулира проучването на зимната и пролетна маскарадна обредност, съхраняването и популяризирането на нейната локална и регионална специфика като културно наследство със свое място в съвременния културен процес. В рамките на събора се провеждат конкурси за точно възпроизвеждане на обред/фрагмент/, обреден танц, присъждат се награди за обреден танц, костюм, маска и реквизит.

Сливен Арт Фест

Сливен Арт Фест се провежда се през месец април. Проявата обединява усилията на неправителствени организации, читалища, творчески школи и работилници, музиканти, поети, писатели, художници. Включва концерти, театрални постановки, изложби, арт-работилници, представяне на книги.

Национален фестивал за млади изпълнители "Цветен камертон"
Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика Цветен камертон

Националният фестивал за млади изпълнители на популярна музика Цветен камертон утвърждава у младите хора вкус към най-добрите образци на българската и световна популярна песен; стимулира и подкрепя младите изпълнители и им предоставя възможност за реализация в бластта на популярната музика. Събитието има конкурсен характер и цели да стимулира младите изпълнители и да затвърди у тях вкус както към наша, така и към световна популярна музика.

Майски празници на културата "Сливенски огньове"
Сливенски огньове

Преглед на постиженията на културните организации и институти на територията на общината. Проявите се групират в няколко тематични кръга, като кулминацията е преди 24 май – празника на българската просвета и култура. Акценти в програмата:
откриване на Майските дни на културата;
- 140 години от избухването на Априлското въстание;
- 10 май – 176 години от рождението на Хаджи Димитър;
- 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост;
- 170 години от рождението на Георги Икономов (20.04.1846 – 26.05.1876) – революционер;
- 170 години от рождението на Таньо Стоянов (05.04.1846 – 27.05.1876) – революционер.

Събор "Зимни празници в Мечкарево"

Ежегодна проява. Художествени колективи от региона представят традиционна обредност на локално и регионално равнище. Част от програмата на събора за конкурсите за автентично възпроизвеждане на зимен обред или фрагмент, обреден танц, благослов, реквизит. Целта на събора е да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и да утвърждава фолклорното наследство в съвременната култура.

Национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов"

Наситена програма от събития в чест на празника, организирани от културни организации, училища, читалища – концерти, изложби, представяне на новоизлезли книги. Традиционни прояви – концерт за връчване на наградата "Аргира Жечкова", празнично шествие на 24 май.

Национален фестивал на детската книга
Национален фестивал на детската книга

Фестивалът се провежда от 1999г. Той е единственият форум в страната, на който участниците в процеса на създаването и разпространението на детската книга – автори, издатели, илюстратори, педагози, библиотечни специалисти и др. от България и чужбина се срещат и обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, а също така и формите за привличане на децата към книгите и четенето. На самите деца фестивалът дава възможност да разкрият своите таланти чрез участие в литературни конкурси, пленери, концертни програми. От 2004г. в рамките на фестивала се връчва националната награда "К. Константинов" за принос в детското книгоиздаване в четири категории.

Международен детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници"
Международен детски фолклорен танцов фестивал Приятелство без граници

Фестивалът е едно от най-мащабните културни събития в общината и региона. Няма конкурсен характер – участниците са деца от 8 до 14 години, които представят танците на своите народи. Програмата на фестивала включва концерти в града и селища на общината, в социални домове, дефилета, "Творческа работилница" и др. Провежда се в дните около 24 май.

Детски панаир

Програмата на панаира дава възможност на децата да се включат в различни културно-развлекателни и възпитателни инициативи, да се изявят и да се насърчи таланта и изобретателността им.

Детски панаир е най-големият детски фестивал в България с разнообразна програма oт над 70 ателиета със свободен достъп за децата. Детски панаир има издания в различни градове на България: Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Враца, Сливен.

Целта му е да се предостави възможност на по-широк кръг семейства да се включат във всички културно - развлекателни и възпитателни инициативи в рамките на събитието. Предоставят се различни безплатни форми, чрез които децата ще се докоснат до света на творчеството, културата, образованието и спорта. Организират се тематични игри в местните музеи, с които се насърчава интересът на децата към културно историческото наследство. Проектът е отворен към всички желаещи да се включат и направят децата щастливи.

Регионален фолклорен събор "На събор край Тунджа"

Съборът се провежда през година с промяна на домакинството в зависимост от желанието за гостоприемство на селищата от поречието на река Тунджа. Утвърждаването на приемствеността от традиция към съвременност в регионалната и национална празнична система, естественото възпроизводство на фолклорната традиция в наше време чрез празника, са целите на организаторите.

Програмата на събора включва провеждането на конкурси за надиграване, конкурс за фолклорни игри в зависимост от местната традиция.

Целта на събора е да стане повод за възпроизвеждане на фолклорната традиция в наше време в естествената среда на празника и усвояването и опознаването й от младите хора. Първата половина на м. Юни.

Младежки фестивал "Лятна случка"

Фестивалът е адресиран към младите хора и включва демонстрации на народни занаяти, концертни програми, представяне на редки производства и др.

Събитието има артистичен и екологичен характер, като една от идеите е лятната случка да премине без употребата на пластмасови материали. Фестивалът е насочен към съвременните форми на изкуство и начините за доближаване до природата, съчетавайки традициите и новото.

"Творческо лято"

Проявата включва пленер "Цветовете на виното", изложби, срещи на поети и писатели и др.

"Автокино Сливен"

Жителите на Сливен ще имат възможност да се включат в тази нова за България инициатива. Целта е да бъде привлечено вниманието на зрителите, да бъде развита обичта най-вече към българското кино, както и да бъдат припомнени културните ценности чрез филмовото изкуство. Предимство на Автокиното е и възможността хората в неравностойно положение и физическа изостаналост да се насладят на тази емоция и да се докоснат до филмовото изкуство на голям екран.

Празник "Златна праскова"

Празникът "Златна праскова", проведен за първи път през 2002 година се превърна в емблематичен за село Гавраилово. Всяка година в края на месец юли се събират производители на праскови от цялата страна, дошли да научат най-новите технологии в отглеждането на тази златна култура. Провежда се семинар с лектори-специалисти от научни институти. Паралелно със семинара, на площада пред читалището се провеждат разнообразни културни прояви. Засилено в тях е детското участие – бъдещето на този красив земен рай.

Жители и гости на Гавраилово имат възможност да разгледат изложба на сортове праскови, на рисунки и фотоснимки, свързани с темата на празника, да присъстват на демонстрация на нова техника, да посетят най-добре обработени градини в землището на селото и да опитат току-що приготвеното вкусно сладко от праскови. Да поиграят кръшни български хора, с които завършва празничният ден.

Събор-надпяване на клубовете на пенсионерите "Карандила пее"
Събор-надпяване на клубовете на пенсионерите Карандила пее

Преглед на любителското творчество на клубовете на пенсионера. В надпяването участват самодейци от пенсионерски клубове от цялата страна.

Целта на събора е популяризиране на народната песен, изява на пенсионерите от община Сливен и страната, както и да се предаде фолклорното наследство на младите хора.

Традиционен фолклорен събор на каракачаните

Съборът има изключително значение не само за съхраняване и популяризиране на културното наследство на каракачаните, но и за възпитаване на уважение и толерантност към други традиции.

Провежда се всяка година в Сливен на местността "Карандила" - последните петък и събота на м.Август. Съборът е една от традиционните вече прояви, организирани от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

Фестивал на стоте войводи
Събор-надпяване на клубовете на пенсионерите Карандила пее
Събор-надпяване на клубовете на пенсионерите Карандила пее

Фестивалът включва концерти, кулинарно шоу, изложба с продукти на различни местни производители на храни и напитки. Целта му е възстановяване на традициите на Сливенския панаир от 1756 година и демонстриране на постиженията на местните производители в днешно време. В експо зоната се предлага продукция на местни производители – храни и напитки, произведени в сливенски регион. Посетителите на Фестивала имат възможността да опитат качествени местни продукти и да се запознаят с хората, които ги произвеждат.

В двата фестивални дни се провеждат концерти с известни изпълнители и сливенски самодейни състави.

Фестивал "Златен Сливен"

Проявата включва концерти на шлагерни песни, фолклорни концерти, ретро-ревюта и др.

По време на фестивала "Златен Сливен" се провеждат две състезания: за най-бързо навиване на прежда и по най-бързо плетене на една кука. Представят се характерни за региона народни носии – от селата Гергевец, Чинтулово и Чокоба, както и детска носия от село Самуилово.

Фестивалът продължава с дегустация на характерни за региона ястия.

Есенен театрален салон

Провежда се ежегодно и дава възможност на сливенската публика да се запознае с най-доброто от националния театрален афиш през сезона.

Музикален фестивал "Млади Виртуози"

Проява, която утвърждава престижа на Сливен като град с трайни музикални традиции. Фестивалът цели поощряване на младите таланти в сценичните им изяви и създаване на професионални контакти за тяхното развитие посредством работа с професионални оркестри и изпълнители. От 2008г. за участие във фестивала са привлечени и млади таланти от балканските страни /Македония, Турция/.

Димитровден – празник на Сливен

Празникът свързва в едно минало и настояще и е повод за отдаване на почит и уважение към делото на първосъздателите на градското самоуправление в Сливен и видните личности на града. По традиция, в навечерието на празника се връчват годишните награди на Община Сливен. програмата включва културни и спортни прояви, юбилейни чествания, атракциони, концерти на местни и гостуващи изпълнители, "Вкусните гозби на нашите баби" – кулинарно шоу с участието на баби и внуци.

Състезание за младежи "Носиите и старите думи на сливенския край"

Ново събитие в календара, което дава възможност на младите хора да се докоснат до историята и традицията на сливенския край.

"Срещи с доброто"

Проявата включва театрални постановки, прожекции на филми, изложби, концерти и др., посветени на темата "Как да сътворим добро?"

Детски музикален фестивал "Мишо Тодоров"

През 2008 г. Народно читалище "Зора" в Сливен стана инициатор и домакин на фестивала в знак на почит към Мишо Тодоров, сливенски композитор, диригент, музикален педагог и първи директор на музикалната школа при читалището. Като европейски възпитаник Мишо Тодоров провокира изграждането на вкус към класическата музика. Той е основател на музикалното училище, създател на Сливенската самодейна опера, първи директор на музикална школа към читалище „Зора”, основател на първия конкурс за млади цигулари в 1968 година.

Във фестивала участват близо 130 изпълнители. Самият фестивал няма състезателен характер. Жури от професионални музиканти наблюдава изпълнителите и дава своите професионални оценки и препоръки на участниците.